Geen gas meer uit Groningen


Na 60 jaar komt er geen gas meer uit Groningen, vanwege de hoge risico’s op aardbevingen word er vanaf 1 oktober 2023 geen gas meer opgepompt uit de Groningerveld. Daarnaast zal ook in de wet staan dat de sluiting en afbraak van alle Groningse gaslocaties niet meer toegestaan zijn vanaf 1 oktober 2024. Dan zal een nieuwe opstart ook niet meer mogelijk zijn. Tot die tijd zal door de krapte op de internationale markt het Groningerveld nog stand-by staan. Bij alleen hoge uitzonderingen en een zeer strenge winter mag er in die tijd nog gas worden gewonnen. Maar deze kans is Nihil.

Vanuit de gasvelden in de Noordzee word er nog wel gas geleverd, maar het overige zal vanuit het buitenland komen. Hierbij speelt op dit moment Noorwege en het vloeibare gas uit de Verenigde Staten en het Midden Oosten een grote rol. Zoals iedereen weet ontbreekt hier het deel Rusland, dit alles heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

In Nederland hoeven we ons geen zorgen te maken over een te kort, we staan er volgens bronnen beter voor dan andere jaren. De gasopslagen in de Terminal in Rotterdam zijn vergroot. De gasopslagen zijn voor bijna de volle 100% gevuld en dat is een goed teken.

Het Groningse gasveld bevat laagcalorische gas en het geïmporteerde gas is hoogcalorisch. Dat houd in dat het geïmporteerde gas niet direct geschikt is voor de Nederlandse huishouden dan bedoelen we o.a de CV Ketels en Fornuizen. Om dit gas toch bruikbaar te maken word er door de gasunie stikstof aan toegevoegd. Hiervoor is een nieuwe stikstof fabriek gebouwd in Zuidbroek.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties