Hoogeveen

Als u een laag inkomen hebt, kunt u een tegemoetkoming van € 1.300 krijgen voor uw energiekosten (rekening voor gas en elektriciteit). Vraag de energietoeslag 2022 aan als u deze toeslag nog niet hebt gekregen. Dat kan tot uiterlijk 30 juni 2023. Eventueel komt er in 2023 een nieuwe regeling. Die kunt u nu nog niet aanvragen.

Let op: de energietoeslag was eerst alleen voor mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. De inkomensgrens is nu verhoogd naar 130%. Het kan dus zijn dat u eerst geen recht had op de toeslag, maar nu wel. Wij nemen contact met u op als uw aanvraag eerder dit jaar is afgewezen omdat u toen net te veel verdiende en u nu wel binnen de inkomensgrens valt. U hoeft de toeslag dan niet opnieuw aan te vragen.

Aanvragen (met DigiD) 

Nodig bij uw aanvraag

Bij uw aanvraag moet u documenten uploaden (maximaal 4 MB per document). Welke documenten dat zijn, hangt af van uw situatie. Zorg ervoor dat u scans of foto’s van de documenten klaar hebt staan op uw computer. Want u moet de aanvraag binnen 15 minuten afronden, daarna wordt u uitgelogd bij DigiD.

 • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of verblijfsvergunning, geen rijbewijs) van u en/of uw partner. Maak een scan of foto van de voorkant/pagina waar uw foto op staat.
 • Uw bankpas met uw rekeningnummer duidelijk zichtbaar.
 • Laatst ontvangen factuur van uw energieleverancier.
 • Bewijs van alle huidige inkomsten van u en/of uw partner:
 • Als u in loondienst bent: laatste loonstrook.
 • Als u zelfstandig ondernemer bent: belastingaangifte over 2021.
 • Als u een uitkering ontvangt (WW, WAO, Wajong of Ziektewet): meest recente uitkeringsspecificatie.
 • Als u AOW, een lijfrente-uitkering en/of 1 of meer pensioenen ontvangt: meest recente pensioenspecificatie.
 • Als u andere inkomsten hebt zoals kinder- en/of partneralimentatie: recent bankafschrift waarop deze inkomsten zichtbaar zijn.
 • Als u in een huurwoning woont: laatste huurspecificatie.
 • Als u samenwoont met een partner: ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier (pdf – 52,9 KB) waarmee uw partner aangeeft het eens te zijn met de aanvraag. Dit hoeft alleen bij een online aanvraag. Doet u de aanvraag schriftelijk dan ondertekenen u en uw partner het aanvraagformulier allebei.

Wat u moet weten

 • Binnen 8 weken laten wij u per brief weten of u de energietoeslag krijgt.
 • Het kan zijn dat wij in uw situatie nog andere bewijsstukken nodig hebben. Wij nemen dan contact met u op. Dat doen we ook als u niet alle gevraagde documenten hebt meegestuurd. Uw aanvraag kan dan vertragen, waardoor u het geld later krijgt.
 • Bel ons op 14 0528 als u erachter komt dat u een fout hebt gemaakt bij het invullen nadat u de aanvraag hebt verstuurd.
 • U kunt de toeslag alleen aanvragen als u hoofdbewoner bent. Dat houdt in dat het huurcontract of de hypotheek op uw naam staat.
 • De energietoeslag is meestal niet voor mensen onder de 21 jaar. Bij twijfel kunt u contact opnemen.
 • De € 1.300 die u krijgt, is een nettobedrag. U hoeft er dus geen belasting over te betalen.
 • U hoeft niet bang te zijn dat de energietoeslag invloed heeft op uw uitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Het bedrag dat u daarvoor krijgt, blijft hetzelfde. De energietoeslag krijgt u erbij.

Bij welk inkomen recht op de toeslag

U hebt recht op de energietoeslag als uw inkomen rond of iets boven het sociaal minimum is. Het maakt niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering hebt of omdat het salaris is van uw werk. Of inkomsten vanuit uw onderneming, pensioen of alimentatie. Het sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van uw leeftijd en situatie. Huurt u een kamer, dan geldt voor u een andere inkomensgrens. Neem contact op als u wilt weten of u toch in aanmerking komt voor de energietoeslag.

Ontvangt u net iets meer dan het bedrag in de tabel? Vraag de toeslag wel aan, want misschien komt u toch in aanmerking.

Tussen 21 jaar en AOW-leeftijd

Uw situatieMaximaal netto maandinkomen (130% van het sociaal minimum)
U bent getrouwd / woont samen eventueel met minderjarige kinderen€ 1.943,93
U woont alleen€ 1.360,75
U woont alleen met 1 of meer minderjarige kinderen€ 1.360,75
U woont met 1 medebewoner / meerderjarig kind€ 971,96
U woont met 2 medebewoners / meerderjarige kinderen€ 842,37
U woont met 3 medebewoners / meerderjarige kinderen€ 777,57

AOW-leeftijd

Uw situatieMaximaal netto maandinkomen
U bent getrouwd / woont samen€ 2.050,54
U woont alleen€ 1.513,71
U woont alleen met 1 of meer minderjarige kinderen€ 1.513,71
U woont met 1 medebewoner / meerderjarig kind€ 1.025,27
U woont met 2 medebewoners / meerderjarige kinderen€ 888,57
U woont met 3 medebewoners / meerderjarige kinderen€ 820,22

Hulp bij aanvragen

Komt u er niet uit, dan helpen wij u graag bij de aanvraag. U kunt ons bellen op 14 0528 of mailen naar post_inkomensvoorziening@dewoldenhoogeveen.nl. Of kom langs bij het Loket Geldzaken, Het Haagje 119 in Hoogeveen (SWW-gebouw). Het loket is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

Schriftelijk aanvragen

Stuur het aanvraagformulier energietoeslag (pdf – 125,8 KB) en de gevraagde documenten per post naar:

Gemeente Hoogeveen
Afdeling Inkomensvoorzieningen
Antwoordnummer 8
7900 WB Hoogeveen

Langsbrengen kan ook: doe het aanvraagformulier samen met de documenten in de brievenbus aan de buitenzijde van het Werkplein, Dekkerplein 1 in Hoogeveen.