Houten

De hoge energiekosten kunnen voor mensen met een laag inkomen een grote zorg zijn. Daarom is er de eenmalige energietoeslag 2022 van in totaal € 1.300,- per huisadres.

Is dit interessant voor u? Of voor iemand die u kent? Alle informatie voor inwoners van Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein is te vinden op www.wil-lekstroom.nl/energietoeslag. Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.

​​​​​​​Energietoeslag voor inwoners van Houten

In opdracht van de gemeente keert Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) deze toeslag uit. Het gaat om een bedrag van € 1.300,- euro netto dat WIL in 1 keer overmaakt. Kreeg u eerder al € 800,- toegekend? Dan ontvangt u automatisch een extra bedrag van € 500,- van WIL.

Heeft u recht op energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Er geldt: maximaal 1 toeslag per huisadres. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen zijn:

  • u woont in de gemeente Houten
  • u betaalt in 2022 de energiekosten
  • uw inkomen is maximaal 120 procent van de bijstandsnorm die voor u geldt. Op de website van WIL kunt u controleren om welk bedrag dat in uw situatie gaat.

Geen invloed op andere toeslagen of uitkeringen

U krijgt de energietoeslag er gewoon bij. Ook als u een zorgtoeslag, een huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of uitkering heeft. U hoeft niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of uw uitkering blijven precies hetzelfde.

Zelf aanvragen

Aan veel mensen keerde WIL afgelopen april de toeslag automatisch uit. Bijvoorbeeld aan veel mensen die een bijstands- of IOAW uitkering ontvangen. Heeft u pas na 1 april 2022 zo’n uitkering ontvangen? Dan kreeg u de energietoeslag niet automatisch. U kunt de energietoeslag zelf aanvragen.

Een laag inkomen en energietoeslag niet automatisch gekregen of aangevraagd?

U kunt de energietoeslag alsnog aanvragen. Dat kan via een digitaal formulier op de website van WIL. Ook kunt u een formulier downloaden en deze op papier inleveren bij WIL of deze naar WIL opsturen. Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.

Zijn er nog andere regelingen voor mensen met een laag inkomen?

Misschien komt u ook nog in aanmerking voor andere regelingen voor mensen met een laag inkomen. Op wil-lekstroom.nl/extras vindt u meer informatie.

Vindt u het lastig om de energietoeslag aan te vragen?

Vraag familie of een bekende om hulp. Op onderstaand adres kunt u ook hulp krijgen. 

Infospreekuur in het gemeentehuis in Houten, Onderdoor 25.

  • woensdag van 19.00 – 20.30 uur
  • vrijdag van 10.00 – 11.30 uur   

U kunt zonder afspraak langskomen tijdens deze spreekuren. Vooraf bellen of mailen is niet nodig.

​​​​​​​Brief

Als u uw aanvraag compleet (met alle bewijsstukken) en op tijd inlevert, krijgt u binnen 8 weken een brief. Hierin staat of u in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag 2022. WIL doet er alles aan om aanvragers op tijd die brief te sturen. Soms kan het wat langer duren.

Meer informatie over de energietoeslag

Of wilt u iemand helpen de energietoeslag aan te vragen? Kijk op de website van WIL. Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.