Katwijk

Gas en elektriciteit worden steeds duurder. Veel mensen kunnen hun energierekeningen moeilijk betalen. Daarom helpt de overheid mensen met een laag inkomen. Dat doen ze met de eenmalige energietoeslag.

  • De eenmalige energietoeslag is € 1.300
  • De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum
  • U kunt de eenmalige energieslag aanvragen als u 21 jaar of ouder bent
  • Voor het aanvragen van de energietoeslag gebruikt u de Ockto-app
  • U kunt de energietoeslag voor 2022 aanvragen t/m 31 januari 2023.

Energietoeslag aanvragen

Voor wie is de toeslag bedoeld?

De energietoeslag is voor huishoudens met een laag/midden inkomen (tot 150% van het sociaal minimum). De hoofdhuurder of eigenaar van de woning vraagt de toeslag aan. Ook als student kun je de toeslag aanvragen.

De bedragen in de tabel hieronder zijn inclusief netto inkomen en eventuele eindejaarsuitkering omgerekend naar een maand. Vakantiegeld en onkostenvergoeding (zoals reiskosten of telefoonkosten en toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget) tellen niet mee.

LeefvormMaximaal maandinkomen
U bent alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.570,09
U bent alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.570,09
U bent gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 2.242,99
U bent alleenstaand en gepensioneerd€ 1.746,58
U bent gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€ 2.366,01
  
De bedragen op deze pagina zijn netto bedragen en worden jaarlijks op 1 januari en 1 juli geïndexeerd.

Hoe kan ik energietoeslag aanvragen?

U meldt zich eerst aan op www.gezondverzekerd.nl. Na de aanvraag ontvangt u direct een casenummer per e-mail. Het casenummer gebruikt u om uw gegevens via de Ockto-app op te sturen. De gemeente Katwijk maakt gebruik van de Ockto-app voor de aanvraag van de energietoeslag. Via de Ockto-app kunt u eenvoudig uw inkomens- en vermogensgegevens opsturen. Hiervoor logt u in met uw DigiD via de DigiD-app of een sms-code. Hiervoor moet u, als u dat nog niet heeft gedaan, eerst MijnOverheid activeren met uw DigiD.  

Waarschuwing:

Let op: we controleren of uw huishouden voor de eenmalige energietoeslag in aanmerking komt. In sommige situaties komt u niet in aanmerking voor de energietoeslag. Ook al heeft u een inkomen tot 150% van het sociaal minimum. Bij de energietoeslag wordt alleen het inkomen gecontroleerd. We beoordelen de aanvraag niet op spaargeld of ander vermogen.