Oldenzaal

Heeft u de energietoeslag 2022 ontvangen? Dan wordt de toeslag voor 2023 automatisch betaald. U hoeft dan GEEN aanvraag in te dienen. Dat geldt ook als in januari 2023 een periodieke uitkering van ons ontvangt. Komt u niet in aanmerking voor automatische betaling en heeft u in 2023 een laag inkomen? Lees dan eerst de voorwaarden en vraag aan. Let op: Aanvragen kan vanaf 1 maart 2023.

Energietoeslag 2023

De energieprijzen zijn flink gestegen. Steeds meer huishoudens kunnen de rekening moeilijk betalen. Het Rijk stelt ook voor het jaar 2023 extra geld beschikbaar om dit te compenseren. Huishoudens met een laag inkomen komen in aanmerking voor een eenmalige toeslag van € 1.300 per huishouden. Per huishouden kan één toeslag worden ontvangen. Personen jonger dan 21 jaar, studenten en mensen in een instelling komen niet in aanmerking voor de toeslag.

Automatische betaling

De energietoeslag wordt automatisch betaalt als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft voor het jaar 2022 een energietoeslag ontvangen en woont op 1 januari 2023 in Oldenzaal, of
  • U ontvangt in de maand januari 2023 een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW, IOAZ, BBZ.

U hoeft dan geen aanvraag in te dienen voor de toeslag voor het jaar 2023. De energietoeslag 2023 wordt automatisch aan u overgemaakt in maart 2023. U ontvangt dan ook schriftelijk bericht.
 

Voorwaarden

Om voor de energietoeslag in aanmerking te komen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U heeft een zelfstandige woonruimte
  • U kunt aantonen dat u energielasten heeft en dat u die zelf betaalt
  • U heeft een laag inkomen

Heeft u een inkomen tot 120% van de toepasselijke bijstandsnorm, dan heeft u mogelijk recht op de toeslag. Daarvoor gelden de volgende grensbedragen:

  • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.363,06 per maand (excl. vakantiegeld)
  • echtpaar: € 1.947,22 per maand (excl. vakantiegeld) 

Heeft u de AOW-leeftijd bereikt? Dan gelden de volgende grensbedragen: 

  • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.516,97 per maand (excl. vakantiegeld)
  • echtpaar: € 2.060,21 per maand (excl. vakantiegeld) 

Heeft u sterk wisselende inkomsten? Dan beoordelen wij uw inkomen op basis van een gemiddelde van de drie maanden voorafgaand aan de aanvraag. De hoogte van uw spaargeld of vermogen speelt geen rol. 

Voorwaarde voor de energietoeslag is dat u daadwerkelijk energielasten heeft. Het is mogelijk dat u geen eigen energiecontract heeft maar woninghuur betaalt inclusief energielasten. In dat geval geldt een huurcontract of huurspecificatie als bewijsstuk voor de energietoeslag. In alle andere gevallen vragen we u een energiecontract te laten zien.
 

Aanvragen

Heeft u voor het jaar 2022 geen energietoeslag ontvangen? Maar voldoet u in 2023 wel aan de voorwaarden? Dan kunt u online een aanvraag indienen. U logt in met DigiD. Zorg ook voor een kopie ID-bewijs, inkomensbewijzen van de afgelopen 3 maanden, een kopie energiecontract en een kopie bankpas.

Lukt het niet om de aanvraag online in te dienen? Dan kunt u het aanvraagformulier ook ophalen bij het stadhuis. Daarnaast kan Formulierenservice Oldenzaal ondersteunen bij het invullen van het aanvraagformulier voor de energietoeslag. Hiervoor kunt u zonder afspraak terecht op donderdag van 14.00 uur tot 15.30 uur bij Impuls aan de Wilhelminastraat 5 en op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur bij het stadhuis aan de Ganzenmarkt 1.  U kunt de aanvraag indienen tot en met 31 december 2023.

Let op: Aanvragen is mogelijk vanaf 1 maart 2023