Ondernemers en hoge energiekosten


Niet alleen de particuliere in Nederland hebben last van de stijgende energiekosten. Ook de ondernemers kunnen hier zichtbaar last van hebben. Daardoor is er eind 2022 besloten dat er voor een groot deel van het mkb een prijsplafond komt. In 2023 krijg je hulp bij het betalen van de energiekosten in de vorm van een prijsplafond. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Op je energierekening zie je of jij een aansluiting als kleinverbruiker hebt. Je kan dit eventueel ook navragen bij je netbeheerder. Het prijsplafond betekent dat je straks een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektriciteit. Over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. Voor aardgas betaal je straks 1,45 euro per m3 en voor elektriciteit 0,40 eurocent per kWh tot het maximumverbruik. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023.

Heb jij een energie bedrijf? Dan krijg je via de TEK mogelijk steun bij het betalen van je energierekening. TEK staat voor Tegemoetkoming Energiekosten regeling. Als minimaal 7 procent van jouw omzet naar de energiekosten gaat, dan kom je vanaf 1 november 2022 al in aanmerking voor deze regeling. Je krijgt dan een deel van het bedrag wat je meer bent gaan betalen voor de energie terug. De drempelprijs is toen gesteld op €1.19 per m3 gas en €0.35 per kWh elektriciteit. Als je meer dan deze bedragen betaald krijg je hier 50 procent van terug. Tot een maximumbedrag van €160.000 euro.

Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan de TEK regeling. Je moet als ondernemer voldoen aan:

  • Minimaal 7 procent van jouw omzet gaat naar de energiekosten
  • Je bedrijf voldoet aan de europese mkb definitie. De wil zeggen dat je minder dan 250 werknemers hebt, je jaaromzet maximaal €50 miljoen euro is en je jaarbalans maximaal €43 miljoen is.
  • Je staat ingeschreven in het KVK Handelsregister.

Deze voorwaarden kunnen nog veranderen zodra er meer bekend is.

Ook zou je als ondernemer kunnen overwegen om je bedrijf te verduurzamen. Want hoe duurzamer je bedrijf is hoe minder energie je zal verbruiken en hoe minder afhankelijk je bent van prijsschommelingen in de energiemarkt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties