Reusel-De Mierden

Het leven is duurder geworden. Het kan lastig zijn om met je huidige inkomen rond te komen. Er zijn verschillende regelingen om inwoners hierbij te ondersteunen.

Prijsplafond, voor iedereen

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op gas en elektriciteit voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Het prijsplafond betekent dat je tot een bepaald verbruik een lager tarief betaalt voor gas en elektriciteit.

Het prijsplafond: het maximale tarief voor gas tot een verbruik van 1.200 per jaar is € 1,45 per kuub. Voor elektriciteit is het tarief tot een verbruik van 2.900 kWh € 0,40 per kWh. Verbruik je meer dan 1.200 kuub aan gas en meer dan 2.900 kWh aan elektriciteit? Dan geldt het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

Eenmalige energietoeslag 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat er ook in 2023 een eenmalige energietoeslag komt voor lage inkomens. De landelijke richtlijnen voor de energietoeslag 2023 zijn nog niet bekend. Het is daarom nog niet mogelijk om de energietoeslag al aan te vragen. Zodra hierover meer informatie bekend is, leest u dit onder andere op www.kempengemeenten.nl/energietoeslag(externe link).

Bijzondere bijstand

Wat als je ondanks het prijsplafond de energierekening niet kunt betalen? Dan heb je misschien wel recht op bijzondere bijstand voor energiekosten.

De beoordeling voor bijzondere bijstand is strenger dan bij de energietoeslag. Zo wordt er gekeken of de kosten voor energie boven het prijsplafond uitkomen en in hoeverre deze met het inkomen en eventueel spaargeld betaald kunnen worden. Ook met een hoger inkomen kun je recht hebben op bijzondere bijstand voor een deel van je energierekening.

Kijk voor meer informatie op www.kempengemeenten.nl/bijzondere-bijstand(externe link). Er is ook een telefonisch spreekuur op werkdagen van 09.00 tot 11.00 uur via telefoonnummer 0497 – 745 544.