Súdwest-Fryslân

De energietoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de energierekening.

  • Huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen de Energietoeslag van € 1.300 aanvragen.
  • Heb je een inkomen vanaf 120% tot 130% van het sociaal minimum, dan kun je € 650 aanvragen.
  • Heb je een inkomen vanaf 130% tot 140% van het sociaal minimum ligt, dan kun je € 325 aanvragen.

Denk je dat je in aanmerking komt (en heb je het bedrag niet automatisch van ons ontvangen), lees dan verder voor de voorwaarden en het aanvragen.

Energietoeslag voor 2023

Op dit moment kun je nog geen energietoeslag voor 2023 aanvragen. In maart verwachten we hierover meer informatie te kunnen geven. Houd dus deze pagina in de gaten.

Je kunt nog wel energietoeslag voor 2022 aanvragen.

Meer inwoners recht op de Energietoeslag

Onze gemeenteraad heeft besloten dat meer inwoners in aanmerking komen voor de energietoeslag. Het gaat om studenten en mensen die een inkomen hebben tot 140%.

Afwijzing aanvraag

Mogelijk heb je al eerder een aanvraag ingediend en is deze afgewezen, omdat je inkomen toen nog te hoog was om in aanmerking te komen. Je hoeft dan geen nieuwe aanvraag in te dienen. Wij bekijken opnieuw je aanvraag en als je in aanmerking komt voor € 650 of € 325, dan krijg je hierover een brief van ons en maken wij het geld aan je over. Studenten die zelfstandig wonen en eerder een afwijzing hebben gekregen kunnen in aanmerking komen voor € 1.300, € 650 of € 325 (afhankelijk van het inkomen).

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalige uitkering in 2022 voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Eerder heeft de overheid de belasting op energie verlaagd. Over de maanden november en december wordt je energierekening ook nog verlaagd met een bedrag van € 190 per maand. Dit noemen we de energiecompensatie. Daarnaast geldt vanaf 1 januari een prijsplafond voor basis energieverbruik. Alle maatregelen hebben geen invloed op je aanvraag voor de energietoeslag.

In 2023 komt er weer een energietoeslag. Wanneer daar meer over bekend is, lees je dat op deze pagina.

Waarvoor is de energietoeslag bedoeld?

De energietoeslag is voor een zelfstandig huishouden met een laag inkomen. De energietoeslag is bedoeld om de hoge energierekening voor een deel te compenseren. Het is niet verplicht om de toeslag aan de energiekosten te besteden. Maar het is wel verstandig als je dit geld reserveert voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van jouw energieleverancier.

Studenten en energietoeslag

Ben jij student en woon je zelfstandig? En heb je de energietoeslag nog niet eerder aangevraagd, dan kun je deze nu bij ons aanvragen. Controleer wel even de inkomensnormen of je daadwerkelijk in aanmerking komt. Heb je al eerder aangevraagd en is de aanvraag toen afgewezen. Dan hoef je niets te doen. Wij bekijken dan je aanvraag opnieuw. Heb je alsnog recht, dan krijg je van ons een nieuwe beschikking.

Hoe vraag ik de eenmalige energietoeslag 2022 aan?

Voor de aanvraag heb je nodig:

  • je DigiD-inloggegevens;
  • een kopie van je paspoort of identiteitskaart (voor- en achterkant). Ook die van je partner als je deze hebt (geen rijbewijs);
  • bewijsstuk(ken) van je inkomen of uitkering van de maand voor de aanvraag. Bijvoorbeeld je loonstrook;
  • een bewijs van betaling van je huur, bijvoorbeeld een kopie van een bankafschrift;
  • een bewijsstuk van je IBAN. Bijvoorbeeld een kopie van je bankpas of een kopie van een bankafschrift. Als je voldoet aan de voorwaarden, dan kunnen wij het geld op je rekening storten;
  • een bewijsstuk van je wettelijke of minnelijke schuldsaneringsregeling of het executoriaal beslag als hier sprake van is.

Scan deze stukken en sla ze op je computer op voordat je het formulier gaat invullen.

Hoe lang duurt het?

Zodra wij je aanvraag hebben ontvangen gaan we voor je aan de slag. Je hoort binnen 8 weken of je aanvraag is goedgekeurd. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je van ons een brief. Het bedrag van de energietoeslag staat dan binnen 2 weken op je rekening.Vraag de energietoeslag 2022 aan